Kuinka parantaa kylpyhuoneen turvallisuutta?

Kylpyhuoneen turvallisuutta kannattaa miettiä viimeistään siinä vaiheessa, kun asukkaana on iäkäs ihminen, tai henkilö, jonka liikunta- tai näkökyky on rajoittunut. Kylpyhuoneen turvallisuutta voi parantaa pienilläkin ratkaisuilla. Kylpyhuoneessa suurin vaara on liukastuminen ja kaatuminen ja ne ovatkin yleisiä kotona tapahtuvia tapaturmia.

Jos asukas käyttää pyörätuolia tai rollaattoria, kylpyhuoneen tulisi olla tarpeeksi tilava. Myös avustajan tulisi mahtua huoneeseen. Oviaukon täytyy myös olla tarpeeksi leveä ja kynnyksen päälle voi asentaa esimerkiksi liuskan tai tehdä jonkinlainen muu ratkaisu, mikä helpottaa huoneeseen kulkua.

Myös valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvin valaistussa kylpyhuoneessa on turvallisempaa liikkua kuin hämärässä. Sähköpistokkeiden tulee olla märkätiloihin sopivia ja suojallisia, eikä sähkölaitteilta tule käyttää märin käsin. 

                                             

Apuvälineet lisäävät turvallisuutta

Liukastumisen ehkäisyssä tukikahvat kylpyhuoneen seinissä on kätevä ratkaisu. Tukikahvoja tai -tankoja on hyvä asentaa suihkutilan seiniin sekä wc-pöntön ja pesualtaan viereen. Käteviä imukuppikiinnitteisiä kahvoja voidaan myös asentaa tilapäiskäyttöön, tai kun ei haluta tehdä kiinnitysreikiä seinämateriaaliin. Tukikahvojen -ja tankojen asetteluun kannattaa käyttää hieman aikaa. Kannattaisiko tukikahva asentaa hieman vinottain vaakatason sijaan? Jos tanko on vaakatasossa, se voi helposti joutua pyyhetelineen virkaan, jolloin se ei enää hoidakaan sille tarkoitettua tehtävää ja tangon päällä liukuva pyyhe voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Lattiamateriaaliksi olisi hyvä valita hieman karhea pinta, mutta jos tämä ei ole mahdollista, liukastumista estävät matot antava pitoa. Ne ovat ehdottomia etenkin silloin, kun suihkutilan lattia on sileää laattaa tai muuten liukasta materiaalia. Mattoja on hyvä olla ainakin pesualtaan edessä, suihkutilassa ja saunassa siinä kohtaa, mihin lauteilta astutaan alas.

Jos kylpyamme on käytössä, on siihen nousemisen avuksi hyvä hankkia ammeeseen asennettava tukikahva, sekä koroke.  Myös liukastumisia estävä kylpyammematto tekee kylpyhetkestä turvallisemman.

Jos suihkussa seisominen tuntuu työläältä ja huteralta, tai ei ole muuten mahdollista, suihkutuolista tai jakkarasta on iso apu. Tuolin tulisi olla tukeva, kuten esimerkiksi seinään kiinnitettävä kääntötuoli. Seinäkiinnitteinen tuoli on hyvä myös siitä syystä, että sen voi taittaa seinälle käytön jälkeen. Tällöin tilaa vapautuu myös muille kylpyhuoneen toiminnoille ja suihkutilan puhtaanapito helpottuu.

Mistä sitten lähteä liikkeelle? Aluksi annattaa tehdä kierros kylpyhuoneessa ja miettiä, missä vaaranpaikat sijaitsevat. Mikäli tarvittavien apuvälineiden hahmottaminen tuntuu haastavalta, kannattaa havainnoida esimerkiksi suihkussa käynnin aikana, missä kaipaisi lisää tukea, mikä kohta tuntuu liukkaalta ja niin edelleen. Näin tarvittavien apuvälineiden kartoittaminen on helpompaa. Täältä löydät erikokoisia tukikahvoja, niin seinään kiinteästi asennettavia kuin imukuppikiinnitteisiäkin, laadukkaita liukuestemattoja, korokkeita ja suihkutuoleja.

Älä jää odottamaan, että ikävä liukastuminen tai tapaturma pääsee tapahtumaan vaan tee omasta tai läheisesi kylpyhuoneesta saman tien turvallisempi!