Kuinka parantaa kylpyhuoneen turvallisuutta?

Kylpyhuoneen turvallisuus tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun asukkaana on iäkäs ihminen tai henkilö, jonka liikunta- tai näkökyky on rajoittunut. Yleisimpiä kotona ja kylpyhuoneessa tapahtuvia tapaturmia ovat liukastuminen ja kaatuminen. Kylpuhuoneen märät ja liukkaat pinnat altistavat tapaturmille, mutta onneksi turvallisuutta voi parantaa pienilläkin ratkaisuilla.

                                             

Apuvälineet lisäävät turvallisuutta

Jos asukas käyttää pyörätuolia tai rollaattoria, kylpyhuoneen tulisi olla tarpeeksi tilava. Myös avustajan tulisi mahtua huoneeseen. Oviaukon on oltava tarpeeksi leveä ja kynnyksen päälle voi asentaa esimerkiksi liuskan, mikä helpottaa huoneeseen kulkua. Myös valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvin valaistussa kylpyhuoneessa on turvallisempaa liikkua kuin hämärässä. Sähköpistokkeiden tulee olla märkätiloihin sopivia ja suojallisia, eikä sähkölaitteilta tule käyttää märin käsin. 

Liukastumisen ehkäisyssä tukikahvat kylpyhuoneen seinissä toimivat kätevänä ratkaisuna. Tukikahvoja tai -tankoja on hyvä asentaa suihkutilan seiniin sekä wc-pöntön ja pesualtaan viereen. Kätevät imukuppikiinnitteiset kahvat ovat hyvä ratkaisu, kun seinämateriaaliin ei haluta kiinitysreikiä tai jos kylpyhuoneen käyttö on vain tilapäistä. Tukikahvojen -ja tankojen asetteluun kannattaa käyttää hieman aikaa. On hyvä esimerkiksi miettiä, olisiko tukikahva järkevämpi asentaa hieman vinottain vaakatason sijaan? Jos tanko on vaakatasossa, se voi helposti joutua toimittamaan pyyhetelineen virkaa. Liukuva pyyhe tangon päällä ei edistä turvallisuutta - päin vastoin.

Lattiamateriaaliksi olisi hyvä valita hieman karhea pinta. Mikäli lattiamateriaaliin ei voi vaikuttaa, liukastumista estävät matot antava pitoa. Ne ovat tuiki tärkeitä etenkin silloin, kun suihkutilan lattia on sileää laattaa tai muuten liukasta materiaalia. Mattoja on hyvä olla ainakin pesualtaan edessä, suihkutilassa ja saunassa lisäämässä pitoa lauteilta alas astuttaessa.

Jos kylpyamme on käytössä, on siihen nousemisen avuksi hyvä hankkia ammeeseen asennettava tukikahva, sekä koroke.  Myös liukastumisia estävä kylpyammematto tekee kylpyhetkestä turvallisemman.

Jos suihkussa seisominen tuntuu työläältä ja huteralta, tai ei ole muuten mahdollista, suihkutuolista tai jakkarasta on iso apu. Tuolin tulisi olla tukeva, kuten esimerkiksi seinään kiinnitettävä kääntötuoli. Seinäkiinnitteinen tuoli on hyvä myös siitä syystä, että sen voi taittaa seinälle käytön jälkeen. Tällöin tilaa vapautuu myös muille kylpyhuoneen toiminnoille ja suihkutilan puhtaanapito helpottuu.

Mistä sitten lähteä liikkeelle? Aluksi annattaa tehdä kierros kylpyhuoneessa ja miettiä, missä vaaranpaikat sijaitsevat. Mikäli tarvittavien apuvälineiden hahmottaminen tuntuu haastavalta, kannattaa havainnoida esimerkiksi suihkussa käynnin aikana, missä kaipaisi lisää tukea, mikä kohta tuntuu liukkaalta ja niin edelleen. Näin tarvittavien apuvälineiden kartoittaminen on helpompaa. Täältä löydät erikokoisia tukikahvoja, niin seinään kiinteästi asennettavia kuin imukuppikiinnitteisiäkin, laadukkaita liukuestemattoja, korokkeita ja suihkutuoleja.

Älä jää odottamaan, että ikävä liukastuminen tai tapaturma toteutuu, vaan tee omasta tai läheisesi kylpyhuoneesta viipymättä turvallisempi!