Liikkumisen apuvälineet tekevät liikkumisesta helpompaa ja lisäävät aktiivisuutta

 

Liikkumisen apuvälineiden tarkoitus on tukea liikkumista silloin, kun henkilön liikunta- tai toimintakyky ei salli normaalia liikkumistapaa. Apuvälineet tuovat avun päivittäisten askareiden hoitamiseen ja omatoimiseen liikkumiseen. Usein ne myös madaltavat kynnystä lähteä liikkeelle ja näin lisäävät henkilön aktiivisuutta.

 

 

Liikkumisen apuvälineistä yksi suosituin ryhmä ovat rollaattorit. Rollaattori tuo tukea ja helpottaa tasapainon löytämistä ja siitä on apua sekä sisällä, että ulkona liikuttaessa. Rollaattorin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin. Ulkona käytettävän rollaattorin tulisi olla riittävän tukeva ja sen renkaiden riittävän isot. Lisäksi rollaattori voi tarjota käyttäjälleen kätevän levähtämispaikan istuinpenkin muodossa sekä korin tavaroiden kuljetukseen. Mikäli rollaattoria kuljetetaan usein auton kyydissä, kannattaa valita malli, joka on helppo taittaa kasaan.

 Myös kävelykepit ovat suosittuja apuvälineitä. Eikä suotta, sillä kävelykeppi on pieni ja kevyt ja tuo silti ison avun liikkumiseen. Kävelykepeissä on valittavana erilaisia malleja, kokoontaitettavasti kepistä nousutuelliseen kävelykeppiin. Liukkailla keleillä kävelykepin turvallisuudesta on huolehdittava, sillä liukuva keppi käden alla altistaa kaatumiselle ja loukkaantumiselle. Lisää pitoa kävelykeppiin saadaan lisäämällä sen pohjaan jääpiikki.

Muita liikkumista helpottavia apuvälineitä ovat esimerkiksi autoon sijoitettavat kahvat, erilaiset siirto- ja kääntölevyt. Kotona liikkumista varten on olemassa nousu- ja nostoapuja sekä kävelytelineitä. Tutustu laajaan liikkumisen apuvälinevalikoimaamme täällä!

Liikkuminen on meille kaikille tärkeää niin henkisen kuin fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Mikäli liikkuminen on hankalaa, kannattaa pohtia, mitkä ovat liikkumisen ongelmakohdat. Kun ongelmakohdat ovat selvillä, voi lähteä pohtimaan, ratkaisisiko apuvälineet osan tai jopa kaikki näistä ongelmista. Liikkumisen haasteiden takia ei kannata jättää liikkumista ja liikuntaa vähälle, vaan etsiä avuksi liikkumista tukevia ratkaisuja.