Painopeitto rauhoittaa ja tuo turvallisuuden tunteen

Onko sinulla tai läheiselläsi vaikeuksia rauhoittua kiireisen päivän jälkeen levolle tai heräiletkö yöllä helposti? Painopeitosta voisi olla apua nukahtamisen ja nukkumisen ongelmiin, sillä sen paino usein rauhoittaa, rentouttaa ja tuo helpotusta levottomuuteen.

Painopeiton rauhoittavan vaikutuksen on todettu perustuvan mielihyvähormonin tuotantoon. Sopivan painoista peittoa käytettäessä keho saa aivoilta viestin, että on aika rauhoittua. Tasainen paino kehon ympärillä vaikuttaa tuntoaistin kautta, tuoden helpotusta rentoutumiseen, rauhoittumiseen ja nukahtamiseen. Se voi myös luoda turvallisuuden tunteen sekä rauhoittaa levottomia öitä. Peiton on todettu edistävän niin motorista, kuin psyykkistäkin rauhoittumista; parhaimmillaan se rauhoittaakin niin mielen, kuin kehon.

      

Lasten kohdalla painopeittoja käytetäänkin usein rauhoittumiseen ja nukahtamiseen, ei välttämättä unen aikana. Peitosta voi olla apua esimerkiksi erilaisten aistisäätelyhäiriöiden hallinnassa. Painontunne keholla auttaa kehon rajojen tuntemisessa.

Suositusten mukaan peiton painon tulee olla noin 10% käyttäjän omasta painosta. Painon tunne on kuitenkin hyvin yksilöllinen, joten itselle sopivan peiton paino voi poiketa merkittävästi suositellusta painosta. Joka tapauksessa jokaisen, pienenkin painopeiton käyttäjän, on päästävä itse pois peiton alta.

Kenelle sitten painopeitosta voisi olla apua? Fysioterapeuttimme Sari Rautiainen suosittelee peittoa erityisesti henkilöille, joilla on esimerkiksi nukahtamisvaikeuksia, rauhattomuutta tai levottomuutta. Hän kertoo, että painopeiton myönteiset vaikutukset on huomattu myös terapeuttien keskuudessa ja niiden käyttöä suositellaan yhä useammin. Painopeiton käytöstä voikin olla apua monille henkilöille lapsista vanhuksiin. Peittoa ei kuitenkaan suositella henkilöille, joilla on vaikeita hengityselin- tai verenkiertoelimistön sairauksia, murtumia tai osteoporoosia. Peitto sopii koti-, päiväkoti-, laitos-, sairaala- ja terapiakäyttöön.

Tutustu laadukkaaseen, Suomessa valmistettuun Serina painopeittoon täällä.