Raskaustukivyön avulla kevyempi odotusaika

 Raskausaikana kasvava vatsa tarvitsee paljon tukea keholta. Keskivartaloa kannattaa vahvistaa jo ennen   raskautta, sillä vahva keskivartalo auttaa kannattelemaan vatsaa. Vaikka keskivartalon tuki olisikin kunnossa, saattaa kasvava vatsa aiheuttaa erilaisia kipuja. Tällöin vartalo saattaa kaivata lisätukea, jota on saatavissa esimerkiksi raskaustukivyön avulla. Lue alta, fysioterapeutin mietteitä raskaustukivyöstä. Milloin tukivyön hankkiminen on tarpeellista ja mitä apua odotusaikaan se tuo?

Raskauden aikana alaselän asento muuttuu suurenevan vatsan vuoksi. Lannerangan normaali lordoosi lisääntyy ja samaan aikaan vatsan puolen lihakset venyttyvät. Nämä asiat saattavat aiheuttaa kipuja, jotka voi kokea yksilöllisesti esimerkiksi selkäsärkyinä, selän väsymisenä, lantion alueen kipuina ja ryhdin lisääntyneinä muutoksina, valaisee fysioterapeutti Sari Rautiainen.

Raskaustukivyö helpottaa vatsan aiheuttamaa suurentunutta selän ja lantion alueen rasitusta niin sanotusti kantamalla osan vatsan painosta. Vyöstä voi olla erityisen paljon apua lenkkeillessä ja kävellessä, jolloin vatsan alueelle syntyy ”hypähtävää” liikettä. Mikäli vatsan ja selän alueen lihaksisto ei ole ollut ennen raskautta hyvässä kunnossa, tuki helpottaa selkeästi myös seistessä tai kevyttä seisomatyötä tehtäessä avittaen ryhdin ja asennon ylläpidossa. Henkilökohtaisesti en näe syytä miksi tätä tukivyötä ei raskauden aikana kannattaisi kokeilla ja käyttää, pohtii Rautiainen.

Usein lisätukea alkaa kaipaamaan viimeistään raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Monilla odottajilla on äitiysvyölle tänä aikana päivittäin käyttöä. Tässä vaiheessa tukivyöstä on usein apua arkistenkin askareiden hoitamisessa. Lisäksi se saattaa auttaa säilyttämään kevyen liikunnan raskauden loppuvaiheeseen asti, mikä parantaa monen odottajan oloa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tukivyön kanssa liikkuessa on syytä muistaa muutoinkin raskausajan liikuntaa koskeva ohje: kehon tuntemuksia ja viestejä kannattaa kuunnella herkällä korvalla.

Raskaustukivyö on helppo pukea ja riisua tarrojen avulla. Ohut vyö mahtuu hyvin vaatteiden alle ja istuu napakasti. Istuessa äitiystukivyö kannattaa ottaa pois, sillä se saattaa painaa vatsaa ja tuoda epämukavan olon.

Tutustu laadukkaaseen ja miellyttävän napakkaan raskausvyöhömme täällä.